Kausiennakko: tuleeko kultaa vai jäädäänkö multaan?

Sunnuntaina käynnistyy neljäs Itä- ja Keski-Suomen alueellisen Kakkosen kausi. PoPS on ollut mukana alusta saakka, ja viime kaudella joukkue saavutti suhteellisesti parhaan sijoituksensa päädyttyään sarjataulukossa lopulta kuudennelle sijalle. PoPS:n edelle sarjataulukossa sijoittuneista joukkueista SC Riverball nousi Ykköseen ja Ri-Pa Young Boys ei tällä kertaa sarjaan lähtenyt. Kyseiset joukkueet ovat yhden kauden mukana olleen JoSePan lisäksi ainoat, joille PoPS on aina hävinnyt, joten lähtökohtaisesti näiden joukkueiden poistuma ei ainakaan huononna PoPS:n menestymismahdollisuuksia.

Useimmiten sijoitukset sarjassa jaetaan kuitenkin mukana olevien joukkueiden kesken. Seuraavassa PoPS:n verkkotoimituksen näkemys joukkueista ja niiden välisistä voimasuhteista ennätystasaisen kauden alkuhetkillä.

 

Lohikosken Pallokerho (LPK)

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 3
Sijoitus viime kaudella: 2.
Kotisivut: www.lohikoskenpallokerho.fi

PoPS-78 – LPK: 6 ottelua, 2 voittoa, 1 tasapeli, 3 tappiota, maaliero 41-61

LPK taisteli viime kaudella sarjan voitosta viimeiseen saakka Riverballin kanssa, mutta joutui lopulta taipumaan sarjassa toiseksi. LPK menetti muutamia erittäin tärkeitä palasia viime kauden joukkueestaan Futsal-Liigaan, sillä valmentajavelho Tero Kelhälä sekä Markus Rautiainen ja Juha Huusko siirtyivät KaDyyn ja joukkueen ehkäpä paras pelaaja Eetu Parpala puolestaan Liikunnan Riemun edustusjoukkueeseen. Laatua joukkueessa kuitenkin riittää, sillä esimerkiksi Antti-Pekka Kesonen ja Iiro Leinonen kuuluvat sarjan parhaimmistoon. Kun puolustusta vielä tilkitsee sarjan paras maalivahti Aake Partio, on LPK erittäin vaikea voitettava. LPK on Feeniksin ohella lajitaktisesti kokenein ja paras joukkue, joka antaa joukkueelle pienoisen etulyöntiaseman muihin nähden.

Arvio: Sijat 1-3.

 

FS Feeniks

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 3
Sijoitus viime kaudella: 4.
Kotisivut: www.fsfeeniks.com

PoPS-78 – FS Feeniks: 6 ottelua, 2 voittoa, 2 tasapeliä, 2 tappiota, maaliero 31-36

Feeniks on tiedottanut pelaajistostaan hieman aiempaa hiljaisemmin, mutta joukkueen oman kausiennakon (linkki lopussa) mukaan joukkue olisi hieman vahvistunut. Perinteisesti Feeniksillä ei ole ollut riveissään sarjan kirkkaimpia yksilöitä, mutta joukkue on pelannut sitäkin yhtenäisemmin. Vastustajana Feeniks on sopinut PoPS:lle yleensä varsin hyvin, ja ainoat tappiot Feeniksiä vastaan PoPS kärsi surullisella kaudella 2011-12, jolloin voittoja ei kertynyt oikein ketään vastaan. Feeniksin sarjaohjelma on vähintään kummallinen, sillä joukkue pelaa kaksi ottelua tulevana sunnuntaina, yhden joulukuun alussa ja kaikki muut vuodenvaihteen jälkeen. Joka tapauksessa Feeniks on yksi mahdollisista sarjan voittajista, mutta toisaalta joukkue voi hyytyä kauaskin kärjestä.

Arvio: sijat 1-5.

 

Joutsan Seudun Pallo (JoSePa)

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 1
Sijoitus viime kaudella: 3
Kotisivut: http://joutsa.fi/josepa/

PoPS-78 – JoSePa: 2 ottelua, 2 tappiota, maaliero 9-14

JoSePa yllätti varmasti kaikki joukkueet viime kaudella ja sijoittui lopulta kolmanneksi. Äärimmäisen innokas, nuori ja motivoitunut joukkue oli erinomainen lisä sarjaan, ja tuskin vauhti tällä kaudella ainakaan hyytyy. Joukkueen kirkkaimmat tähdet viime kaudella olivat JJK:ssa jalkapalloa pelaavat Benno Hanslian ja Jarkko Kosunen, mutta tämänvuotisesta joukkueesta ei ole tihkunut vielä mitään tietoa. Joka tapauksessa vierailu Joutsassa 8.11. kuuluu varmasti PoPS:n kauden kohokohtiin, siitä pitää huolen runsaslukuinen ja kovaääninen kotiyleisö. Mikäli ihmeitä ei tapahdu, on JoSePa pomminvarmasti neljän joukossa kauden päätteeksi.

Arvio: sijat 1-4.

 

Savon Pallo (SaPa)

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 
Sijoitus viime kaudella: –
Kotisivut: www.savonpallo.com

PoPS:n arvion mukaan SaPa tulee olemaan sarjan musta hevonen ja jopa potentiaalinen ehdokas voittoon saakka, toisaalta taas kokemattomuus Kakkosen peleistä voi tietää joukkueelle pistemenetyksiä. Viime kauden Itä-Suomen piirinmestareiden pelaajarunko koostunee SaPan jalkapalloilijoista, jotka pelasivat viime kaudella Nelosta. Joukkueen taustoilla vaikuttaa Mikko ”Monska” Seppälä, joka lienee tuttu kaikille futsalia aktiivisesti seuraaville Monskan Näköradion vuoksi. Seppälän lajituntemus on varmasti kokemattomalle joukkueelle kullanarvoista. Takavuosien piirinmestaruusturnauksissa SaPa oli PoPS:lle ylitsepääsemätön vastustaja, miten lienee nyt?

Arvio: sijat 1-6.

 

Liikunnan Riemu /2

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 1
Sijoitus viime kaudella: 8.
Kotisivut: www.liikunnanriemu.com

PoPS-78 – Riemu/2: 2 ottelua, 2 voittoa, maaliero 16-10

Liikunnan Riemun kakkosjoukkue osoittautui viime kaudella urheilulliseksi joukkueeksi, joka reservijoukkueelle tyypillisesti oli hyvin erilaisilla kokoonpanoilla liikkeellä ottelusta riippuen. Lopulta joukkueen esitykset eivät riittäneet sarjassa kuin neljään voittoon 18 ottelusta, joten pistesaldo jätti parantamisen varaa. PoPS onnistui kukistamaan Riemun molemmissa keskinäisissä kamppailuissa viime kaudella. Voi yllättääkin tasaisessa sarjassa (kuten käytännössä kuka vain), mutta lähtökohtaisesti kuuluu alempaan nelikkoon.

Arvio: sijat 5-8.

 

Jyväskylän Kylteriveljet (JKV)

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: 
Sijoitus viime kaudella: –
Kotisivut: www.jyvaskylankylteriveljet.blogspot.fi

Jyväskylän Kylteriveljet on toinen täysin uusi tulokas Kakkosessa. Joukkue voitti viime kaudella Keski-Suomen harrastesarjan, jonka tasosta ei kaukana Itä-Suomessa ole mitään käsitystä. Lähtökohtaisesti lienee hyvän yhteishengen omaava, innokas joukkue. Sarjan taso voi tässä vaiheessa olla liian kova siihen, että Kylterit pääsisivät toista kevättä putkeen #rakkaudestalajiin #voitollayöhön, kuten joukkueen hashtagit kuuluvat. Mielenkiintoinen tuttavuus, joka otetaan erittäin positiivisesti vastaan. Tervetuloa!

Arvio: sijat 5-8.

 

SC Riverball/2

Kaudet yhdistetyssä futsalin 2. divisioonassa: –
Sijoitus viime kaudella: –
Kotisivut: www.riverball.fi

Riverballin kakkosjoukkue koostuu pitkälti viime kaudella Yllätyksessä pelanneista pelaajista, valmentajankin ollessa PoPS:lle erittäin tuttu Jari Huotari. Huhujen mukaan joukkue ei ole juuri päässyt harjoittelemaan, joten kyyti voi varsinkin hyvin valmistautuneita joukkueita vastaan olla kylmää. Ykkösjoukkueen pelaajarinki on tällä hetkellä sen verran loukkaantumisten runtelema, että apuja sieltä ei todennäköisesti liiemmin ole tulossa. Myöskään viime kaudella paljon pisteitä pelastanut Toni Tahvanainen ei joukkueen riveissä tällä kaudella ole, joten oletuksena on sijoittuminen sarjan peräpäähän.

Arvio: Sijat 7-8.

 

Entä sitten PoPS-78?

PoPS:n vaihtuvuus oli erittäin pientä, sillä joukkueesta poistui vain kaksi kenttäpelaajaa kolmen tullessa tilalle. Maalivahtiosastokin on jälleen kunnossa viime kevään räpellyksen jälkeen, joten siihen homma ei ainakaan tässä vaiheessa kaadu. Harjoituksissa on takavuosien 6-8 pelaajan sijaan ollut toistuvasti 13-18 pelaajaa, joten harjoittelu on ollut aiempaa laadukkaampaa. Harjoitusotteluita joukkue ei ole päässyt pelaamaan sitten lokakuun alun, jolloin kunnollisia harjoituksia ei vielä ollut takana. Onkin arvoitus, kuinka palaset loksahtelevat alkukaudella kohdilleen.

Mikäli jalkeille saadaan lähimainkaan paras kokoonpano, saa PoPS kokoon kaksi erittäin tasapainoista kentällistä. Jo viime kaudella 15 maalia paukuttanut Olli-Pekka Saarinen on saanut tutkaparikseen toisen Kajaanin miehen Matti Luhtaniemen, joita säestää muun muassa syöttökone Turkka Parviainen. Kun lisäksi kentälle on heittää sellaisia iki-popsilaisia kuin Antti Åke, Teemu Hallikainen ja Pasi Voutilainen, vain muutamia mainitaksemme, on tilanne jopa kutkuttavan hyvä. Nuorista pelaajista gorillan harteiltaan karistanut Karri Aspelund saa kiriapua esimerkiksi Sami Partaselta, ja muutenkin nuoret pelaajat ovat menneet selvästi eteenpäin vuoden takaisesta.

Asetelma äärimmäisen tasaisessa sarjassa onkin enemmän auki kuin koskaan: kaikki kullanhohtoisesta lopusta pohjamultiin sijoittumisen välillä on mahdollista. Jonkinlaista osviittaa joukkueen iskukyvystä saadaan jo perjantaina Futsal Cupin ensimmäisellä kierroksella, jossa vastassa on Ryökäleet Joutsenossa. Sarja käynnistyy sunnuntaina rakasta vastustajaa Feeniksiä vastaan, pilliin vihelletään Polvijärven vapaa-aikatalolla klo 17:30. Tule paikalle, sillä futsal on parasta paikan päällä!

 

Muiden ennakkoja

Fs Feeniks